Matrita dubla pentru productia de stalpi prefabricati din beton are doua placi de baza de turnare amplasate in paralel si are capacitatea de a produce doi stalpi prefabricati simultan de diferite sectiuni.
Cea mai intalnita versiune a acestei matrite are doua laterale exterioare si un panou central care este comun pentru cele doua placi de baze, permitand productia de stalpi cu console pe maxim 3 laturi. O alta versiune a acestei matrite are un panou central dublu, astfel permitand productia de stalpi prefabricati cu console pe toate cele 4 laturi.
Cu toate ca sistemul de deschidere al acestei matrite poate fi mecanic, este des intalnita si implementarea unui sistem hidraulic cu cilindrii sincronizati. Acesti cilindrii misca cele doua baze si cele doua laterale verticale ale matritei, in timp ce cea de a treia laterala a matritei ramane fixa. Astfel stalpul prefabricat poate fi extras usor din matrita.
Cu matrita deschisa, este posibil sa se inlature bazele si sa se amplaseze altele cu o latime diferita, sau chiar sa se ajusteze bazele in inaltime, atunci cand matritele sunt furnizate cu suportul corespunzator. O optiune mai avansata pentru aceasta aplicatie este ajustarea hidraulica in inaltime a bazelor, permitand pe aceeasi matrita productia de stalpi prefabricati cu sectiuni diferite.
La fel ca si in cazul altor matrite, este posibila asamblarea de module suplimentare de extindere a matritei pentru a mari capacitatea de productie, separand stalpii prin opritoarele corespunzatoare.
Un sistem uzual pentru productia de console in cadrul acestui tip de matrite este alcatuit din cofraje de console si casete in care sunt instalate aceste cofraje. Astfel este posibila obtinerea un interval variabil pentru pozitia consolelor si chiar inlocuirea cofrajelor de console cu cofraje drepte cu scopul de a elimina consolele.
Ca o functie complementara, obisnuim sa incorporam in aceste matrite un sistem de vibrare electrica sau pneumatica care imbunatateste suprafata finita a stalpului prefabricat, dar si compacteaza betonul atunci cand amestecul contine mai putina apa.
O alta imbunatatire a productivitatii se poate obtine prin utilizarea sistemelor de incalzire, integrand in matrita tubulaturi nervurate pentru circularea apei calde sau a aburului.
Lasă un răspuns