Sistemul MT-20 este conceput pentru obtinerea unei productivitati ridicate a cadrelor prefabricate din beton, intrucat productia se realizeaza prin metoda de turnare uscata.
Acest echipament consta din montarea pe acceasi baza a unei matrite interioare si a unei matrite exterioare, care se prind intre ele printr-un set de prinderi hidraulice.
Baza, matrita interioara si cea exterioara sunt proiectate cu designe modular, ceea ce permite asamblarea diferentiata, cu mai multe sau mai putine module/panouri de matrita astfel incat poti fi produse cadre cu turnare umeda de diferite dimensiuni, de regula pana la 3×3 m. In functie de modulele/panourile de matrita care se asambleaza la matrita exterioara, se pot obtine nu numai dimensiuni diferite ale cadrelor, ci si grosime diferite ale peretilor acestora, utilizand acelasi sistem MT-20.
Asamblarea diferitelor module/panouri de matrita intre ele si intre sasiu se realizeaza manual prin imbinari tip surub-piulita. Prinderile de imbinare sunt realizate prescis prin intermediul masinilor de gaurit, fapt care confera etanseitate intre toate modulele matritei.
Totodata, sasiul matritei este si el configurabil in acelasi fel in care sunt si modulele/panourile de matrita descrise mai sus. Pe acest sasiu se ataseaza cadrul de presare si sunt prinse matritele interioara si exterioara.
Fiind un sistem care produce elementele prefabricate din beton prin compactare, matrita este dotata cu un set de vibratoare electrice cu frecventa variabila. Prin intermediul unui panou de control mobil, frecventa de vibrare poate fi modificata si pot fi selectate vibratoarele potrivite pentru fiecare etapa de umplere cu beton.
Procesul de productie incepe dupa pregatirea armaturii corespunzatoare pentru setul de baze si aplicare agentului de eliberare pe toate suprafetele care vor veni in contact cu betonul. Ulterior va fi asamblata unitatea de presare, iar matrita interioara si cea exterioara vor fi plasate pe prima baza, activand toate sistemele de inchidere de la panoul electric al unitatii hidraulice.
Ulterior pregatirii matritei, cantitatea de beton necesara este turnata gradual si sunt activate secvential vibratoarele electrice pentru aplicarea vibratiei la diferite frecvente. Odata ce turnarea betonului este finalizata, se realizeaza, complementar vibratiei, operatiunea de presare.
La final se dezactiveaza prinderile hidraulice si rama de presare este elevata impreuna cu matrita interioara si cea exterioara, si astfel se obtine si ramane pe baza elementul finit din beton. Dupa cateva ore, in functie de calitatea cimentului si a amestecului utilizat, elementul prefabricat din beton va fi intarit si poate fi deja manipulat in vederea depozitarii lui.
Procesul de productie poate fi repetat pe o alta baza. Sistemul permite productia continua a pana la 10 elemente prefabricate intr-u singur schimb de lucru de 8 ore atunci cand se foloseste o reteta de beton optimizata si cand personalul de productie este calificat.
Lasă un răspuns